1 Mart 2013 Cuma

fatih terim ve hurriyet dezenformasyonu


galatasaray-orduspor macinin devre arasinda hakem serkan cinar fatih terim'i tribune yolladi.peki ne olmustu.soyunma odasi koridorlarinda. iddialar fatih terim'in hakeme hakaret ve tehdit iceren sozler soyledigiydi.ertesi gun yani.27.2.2013'de hurriyet gazetesi hakem raporuna iliskin bilgiler veren bir haber yayinladi.haberde terim'in hakeme "bana ikinci yariyi daha rezil yonetin"diyerek alkisladigi ve sonra "size o rapora kufur etti yazma zevkini tattirmayacagim" dedigi kesin bir dille yazildi.ayni gun butun gazeteler ve internet siteleri bu haberi kullandi.hurriyet bir nevi ajans gorevi yapip terim'in "size o rapora kufretti yazma zevkini tattirmayacagim"dedigini yaymisti.peki bu dogrumuydu.hakem raporu aciklandiginda bu sozlerin dogru olmadigi ortaya cikti. ayrıca haberin içeriği de tartışmalıydı.çünkü haberde terim'in hakaret ,küfür ve tehditte buklunmadığı sportmenliğe aykırı hareket ettiği belirtiliyor ve 1-3 maç ceza alması gerektiği söyleniyordu.daha doğrusu hürriyet aracılığıyla birileri pfdk'ya ne yapması gerektiğini söylüyordu. http://www.hurriyet.com.tr/spor/futbol/22694600.asp
hurriyet gazetesinde bir gün sonra hakem serkan cinar'in raporu da yayinlandi.raporda terimin "sana bu raporu yazdirmayacagim.sana bu zevki yasatmayacagim hoca"dedigi vardi.bu sözler hürriyet'in raporda var dediği sözlerden çok farklıydı.yani hurriyet terim'in tehditvari "sana bu raporu yazdırmayacağım" sozlerini degistirip "size o rapora kufur etti.yazma zevkini yasatmayacagim"haline getirmisti. hurriyetin carpittigi bu sozun anlami cok fazlaydi.cunku terim "kufur etti yazma zevkini yasatmayacagim"dedigi algilatilirsa sozler tehdit kapsamina girmeyecekti.bu da cezanin cok az olmasini saglayacakti.peki hurriyet hakem taporunda olmayan bu sozleri nereden aldi ve son aciklanan dogan yayin ilkelerine de aykiri olan dezenformasyonu neden yapti?


bunun yaniti tuhaf bir sekilde.28.2.2013 tarihli hurriyet gazetesinde yayinlanan fatih terim haberinin iceriginde vardi.akil tutulmasi ya da futursuzluk mu bilinmez o haberde galatasaray'in "terim'in kufur ettigine dair bir rapor yazdirmayacagim" soylemek istedigi bilgisi verildigi yazildi.yani bir gun once hakem raporunda var diye yazilan "size o rapora kufur etti yazma zevkini tattirmayacagim"sozlerinin aslinda galatasaray kulubunden soylendigi itiraf edildi. bunun adi gazetecilikte yalan haber yazmak kadar dezenformasyon yapmak da denir.yani gazeteciligin en agir suclarindan biridir. ayrica yenilenen dogan yayin grubunun 3.maddesinde yer alan dogruluk gerceklik ilkesine aykiridir. yine yayin ilkesinin 4.maddesi tarafsizlik cogulculuk hakkaniyet maddesine de aykiridir.


hurriyet'in carpittigi hakem raporu ve sunset'te unal aysal-yildirim demiroren gizli zirvesi ile amaclanan basarildi.hakem raporunda tehdit vari olan sozleri yokmus gibi davranildi.yani hurriyet'in algi zehirlemesi ise yaradi ve pfdk fatih terim'e sportmenlige aykiri hareketten 3 mac ceza verdi.yani hürriyet'in yazdığı ne ise pfdk'a onu aynen yaptı.tehdit olarak degerlendirilseydi ceza cok daha agir olacakti.hurriyet'in haber yerine dezenformasyon yaptigi ve bunu yine kendi sutunlarinda itiraf ettigi bu durum medyanin nasil habercilik disinda kullanildiginin bir ibretlik vesikasidir. 


pfdk tribune gönderilen fatih terim'in saha içine müdahalesini de görmezlikten geldi. fatih terim yedek kulubesinin hemen arkasında durup, maç sırasında hasan şaş'a talimat vermiş ve burak yılmaz'la da gol sevincini paylaşmıştı. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder