26 Aralık 2011 Pazartesi

Bütünüyle Tutukluyuz



'Tropa De Elite 2’deydi sanırım öğretim görevlisi Diogo Fraga “BOPE (Brezilya özel tim teşkilatı) ile yapılmak istenen, bütün Brezilya’nın sorgusuz sualsiz cezaevine dönüştürülmesidir” diyordu.

Bir ülkenin cezaevine dönüştürülmesi suç ve ceza algısında sorun yaratır. Kendileri dışında herkes suçlu anlayışı başlı başına bir sorundur. Bugün Türkiye bir anlamda bunu yaşıyor. NeoDGM’ye dönüşen Özel yetkili mahkemeler,özel yetkili medya, ve özel yetkileri her daim var olan polis aracılığıyla düşmanlaştırılan her düşünceye kelepçe vuruluyor.

Hukuk ve yasalar karşısında suçlu durumda olmakla hakim düşünceye karşı olup düşmanlaştırılıp suçlu ilan edilmek çok ayrı kavramlar.

Türkiye’nin en karanlık koridorlarından çıkıp ülkeyi ölüm tarlalarına dönüştüren gladioya karşı yapılan harekata aklı vicdanı olan kim karşı çıkabilir ki. Oysa bugün gelinen noktada Ergenekon sadece cemaate karşı yapılan eylemlerin cezalandırıldığı bir intikam sürecine dönüştürüldü. Gladionun bilinen isimleri dokunulmazlık zırhı kuşandı.

3 Temmuz’da şike adı altında futbol sahalarına yapılan operasyonda şike, ahlak, temizlik kavramları öyle hoyratça kullanıldı ki operasyona destek veren neredeyse pir-u pak oldu. Operasyonun yanında yer alan isimlere bakıldığında ise zemzem suyuyla yıkansa temizlenemeyecek isimlerdi.

Son KCK operasyonunda da benzer çelişkiler var. Herkes bir kaba sığdırılıp yaftalanmaya çalışılıyor.

Zaten Türkiye’yi cezaevine çeviren bütün operasyonlarda aynı durum var: Bir doğrunun olduğu torbaya bin tane yanlış konuluyor ve sadece medya manipülasyonu eliyle o doğru gösteriliyor. Bin yanlış tek bir doğruyla gölgeleniyor.Burası önce suçlu yarat sonra delil uydur Türkiye'si artık.

”Devlet için kurşun atan da yiyen de şereflidir diyenler” cemaat korumasıyla günışığını içmeye devam ederken hayatı gladioya karşı olmakla geçen Ahmet Şık zindan karanlığına mahkum ediliyor.

Terör silahla yapılır, terörist silahlı olur. Düşünceyle terör olmaz. Bu en azından demokrasilerde böyledir. Tahakküm toplumlarında ise tahakküme sesini çıkaran herkes potansiyel teröristtir.

Şike de sadece futbolcu ve hakemle yapılır. Gelinen noktada tutuklu ne futbolcu ne de hakem (şüphelisi bile olmadı) var.

Tutukluluk süreleri bizatihi cezaya dönüşmüş durumda. Oysa suç kapsamı bakımından emsal sayılacak Deniz Feneri davasında tutuklu sanık kalmadı.

AKP’nin 3. döneminde ortaya çıkan Fethullah Gülen cemaati ile önce düşük sonra orta yoğunluklu çatışmanın da bir çok olayda etken olduğunu gözden kaçırmamak gerekiyor. Yaratılan öcüler nedeniyle Türkiye şu ana kadar cemaat olgusuyla yüzleşemedi. Ülkenin bütün kurum ve sosyal alanına heyula gibi çöken cemaatin, meşru sorumlulukta sadece hayalet bir güç olması paradoksuyla Türkiye yüzleşmek zorundadır.

Cemaatlerin varlığı sosyal bir olgudur. Cemaatler Allah yolunda bir gönüllülük koridorudur. Oysa gelinen noktada Gülen cemaati bırakın maneviyat ocağını artık bir lobi gücü bile değil, siyasetin göbeğinde yer alan rant zinciridir. Siyasi ve rant alanındaki rakiplerini bertaraf etmesini, bütünüyle tutuklu yaratmakla örttüğünü de daha çok konuşacağız.

Ben çeyrek asırlık gazeteciliğimle gladionun bu ülkenin karanlık dehlizi olduğuna şahidim. Darbenin de darbe teşebbüsünün de insanlık suçu olduğuna bütün hücrelerimle inanmış biriyim. Gelinen noktada Ergenekon’un bertaraf edildiğine olan inancım fena zedelendi.

Yıkılmak istenen vesayetin yerine yeni vesayet konuldu. Dünün mazlumları bugünün zalimlerine dönüştü.

Av olanlar avcı, avcı olanlar av oldu. İki tahakkümlü Türkiye’nin arasında kalan vicdani refleksler de buna kurban edildi. Hepsi bu.


Dipnot:

Gelin şimdi Ceza ve Tevkifevleri genel müdürlüğünün verilerine bir bakalım.Ekim ayı itibariyle tutuklu sayısı: 34430 kişi.. 34430 kişi adaletin tecellisini bekliyor demir parmaklık arkasında. Hem de suçlu suçsuz aynı potada eritilen neovesayet Türkiye’sinde.

12-17 yaş: 1623 kişi
18-20 yaş: 3966 kişi
21-39 yaş: 20768kişi
40-64 yaş: 7681
80 üstü : 15

tutukluların öğrenim durumu (mezun)
yüksekokul veya fakülte: 1317
yüksek lisans: 22
doktora: 5

tutukluların suç dağılımı
adli tutuklu : 30.504
terör: 4050
çıkar amaçlı suç örgütü: 1411
suç grubu bilinmeyen: 497

Türkiye'de terör suçuyla içeride olan hükümlü ve tutuklu sayısı 8.190

Türkiye kocaman bir cezaevi: Ekim 2011 itibariyle

tutuklu sayısı: 34430
hükmen tutuklu: 17952
hükümlü : 74660
genel toplam: 127042

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder