21 Aralık 2011 Çarşamba

gülen cemaati anayasal zırh istiyor.gerisi faso fiso


Anayasa zırhına bürünmek isteyen fethullah gülen cemaati Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na anayasa konusundaki önerilerini sundu. Cemaat   eşit vatandaşlık, Diyanet’te özerklik, anayasada Kürt kimliğinin tanınması, bölgesel özerkliğin tanınması, anadilde eğitime imkan verilmesi gibi önerilerde bulunuyor. cemaat aslında ne istiyor sorusunun yanıtını hüseyin gülerce veriyor.“Yeni Türkiye'nin zihniyeti, yeni anayasaya da hâkim olmalıdır” gülerce, yeni Türkiye derken aslında cemaatin etkin olduğu Türkiye’ye atıfta bulunuyor. 5.maddeyi tekrar okuduğumuzda bu sözler daha anlamlı geliyor. diyanet özerk olmalı yani “cemaatleri de kapsamalı” mı denmek isteniyor. Cemaat Diğer din mensuplarına uluslararası sözleşmelerle verilen dini haklar anayasayla genişletilmelidir” de  diyor ve aslında bu hakların dini önderlere de uygulanmasının zeminini sağlamlaştırmak istiyor. Anayasa önerilerinin meclise verilmesini yazan hüseyin gülerce:"Türkiye,tek bir partiye,tek bir gruba,tek bir güç merkezine fazla gelir."bu aslında bir süredir sorun yaşadıkları Tayyip Erdoğan’a üstü kapalı uyarı. dediklerimiz olmazsa koalisyon denen bir yol da var.


Cemaatin anayasa  önerileri edinebildiğim haliyle özetle  şöyle:


1-”Anayasa’nın vatandaşlıkla iligili 66.maddesinde vatandaşlık tanımı, “Aidiyet ve kimlik vurgusu yapmadan, farklılıklarımızı zenginlik kabul eden eşit yurtaşlık esasına dayalı anayasal vatandaşlık” şeklinde düzenlenmeli.”
2- “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ortak paydası yeni anayasanın temel felsefesi olmalı.”
3-” Türkçe’nin resmi dil olmasına itirazımız bulunmamaktadır. Tartışılan ve itirazlara konu olan mesele Türkçe’nin yanı sıra Kürtçe’nin de eğitim dili olarak kullanılmasıdır. İlk ve orta öğretim kurumlarında eğitim dili Türkçe olup, yeterli sayıda velinin talebiyle Türkçe yanında diğer bir dilin de eğitim dili olarak kullanılması, ana dillerin öğretilmesi için gereken düzenlemeler yapılmalı.”
4-” Devletin federal değil, üniter olduğu açıkça vurgulanmalı, ancak idare ülkenin siyasi bütünlüğüne zarar vermeyecek şekilde yerellik ilkesine göre yapılandırılmalıdır. Mahalli idarelerin görev, yetki ve sorumluluklarıyla mali güçleri çağdaş uygulamalara paralel olarak geliştirilmeli, bu yolla örnek bir mahalli idareler reformunun yolu açılmalıdır”
5-”Türkiye’de var olan mezhep inanç gruplarını içine alacak bir şekilde Diyanet İşleri Başkanlığı özerk hale getirilmelidir. Diyanet, özerkliğini sağlamak amacıyla kamu yararına vakıf şeklinde kanunla kurulabilir ve taşrada da aynı şekilde örgütlenebilir. Diğer din mensuplarına uluslar arası sözleşmelerle verilen dini haklar anayasayla genişletilmelidir. “
6-”İlk ve ortaöğretimde çocukları hangi dinin ve kültürün öğretileceği uygulamalı din dersine katılıp katılmayacakları verilerin vereceği karara bağlı olmalı. Uygulamalı din dersine katılmayan çocuklar din kültürü ve ahlak bilgisi dersi almalı. Bu derslerin içeriği toplumda farklı inançlar dikkate alınarak hazırlanmalı.”
http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazino=1217573&title=yeni-anayasa-yapilabilecek-mi

1 yorum:

  1. Mustafa abi seni kutlarım en başından beri tüm söylediklerin çıktı, eskiden o mahalleden olan A.hakan ''ÇATLAK YOK '' dedi ve o bile yanıldı .

    YanıtlaSil