25 Mayıs 2012 Cuma

Mazinde bir itaatsizlik tarihi yatar...



3 temmuz darbesi sonrası kırmızı-beyaz türkiye’de yeni bir itaatsiz sarı lacivert tarih yazıldı/yazılıyor. Tarihi vakanüvisler değil halklar yazar. Fenerbahçe de halktır ve o tarihte sayısız  itaatsizlik duruşu var. 3 temmuz darbesi sonrası 10 temmuz’da topuk yaylasından başlayan ve hala süren direniş üzerine daha çok şeyler söylenecek. Hergün tarihe bir çentik daha atılarak sürüyor direniş. Şimdi 105 yıllık bu tarihin arka sayfalarına doğru itaatsiz bir yolculuğun tam sırası.

İtaatsizlik ve çubuklu sarı lacivert denince ilk akla gelmesi gereken kişi Ayetullah bey’dir.

Yıl 1909/10.Ekonomik açıdan Fenerbahçe çok zor durumdadır. İttihatçılık ateşi Osmanlıyı hem kuşatıyor hem yakıyordu.İttihatçılar futbol kulüplerini teşkilatlanma sığınağı görüyordu

Aralarında ittihatçıların da olduğu bir gurup Fenerbahçe’nin Üsküdarspor ve Pazaryolu kulüpleriyle birleşmesini ve adının değişmesini istediler.

Bu amaçla toplantı yapıldı. Herkes imzalar atılacak sanırken Ayetullah bey kükredi.  "Fransa Kralı XIV. Louis 'L'état, c'est moi-Devlet ben'im" demişti. Ben de Fenerbahçe ben'im diyor ve bu pazarlığı kabul etmiyorum” .Fenerbahçe’yi kuruluşunun henüz 2.yılında tarihin tozlu sayfalarında bırakacak plan Ayetullah Bey’in “Fenerbahçe ben’im” haykırışıyla son buldu.

 Yıl 1914/15 terakki ilerleme anlamına gelen Progres takımının adı değiştirilerek Altınordu idmanyurdu yapıldı. Kulüp başkanı da ittihatçı Talat Bey oldu. Fenerbahçe –Altınordu maçı sırasında fenerbahçeli miço gol atınca ortalık karıştı.Altınordulu futbolcular bir Rum nasıl olur da Türk’ün takımına gol atar diye saldırdılar. Tüm fenerbahçeli futbolcular miço’ya sahip çıktı.Buna kızan Talat bey önce fenerbahçeli futbolcuları cepheye sürdü sonra da Altınordu dışındaki tüm takımların futbolcularını. Altınordu bu sayede iki sezon şampiyon oldu.

 29 haziran 1923 Fenerbahçe’nin işgal kuvvetlerine karşı en büyük zaferlerinden biri de “General Harington Kupası” maçıdır. İngiliz Başkomutan Harrington Fenerbahçe ve Türklerden intikam almak için karma bir İngiliz takımı yarattı. Ayrıca Cebelitarık ve Mısır'daki İngiliz askerî güçlerinden, hepsi profesyonel birer futbolcu olan dört oyuncu getirtti. Harrington bu takımın adının "Goldstream Guards" olmasını istedi.Sıra Türklere meydan okumaya gelmişti. Ve gazeteye ilan verdi."Gardler Muhteliti Türk kulüplerine meydan okuyor. Galibine, Başkumandanın adını taşıyan büyük bir kupa verilecek bu maça Türk kulüpleri diledikleri gibi takviye de alabilirler." Fenerbahçe'nin generale cevabını gazeteye şu ilanı vererek gönderdi:"Fenerbahçe Kulübü yalnız kendi kadrosuyla bu maçı şartsız olarak kabul ederMaç taksim stadından oynandı.Fenerbahçe ilk yarıyı 1-0 yenik kapatmasına rağmen Zeki Rıza Sporel’in 2 golüyle sahadan galip ayrıldı.Harrington kupası zaferine imza atan efsanevi kadro. Şekip Kulaksızoğlu- Hasan Kamil Sporel, Cafer Çağatay- Kadri, İsmet, Fahir- Sabih, Alaeddin Baydar, Zeki Rıza Sporel, Ömer Tanyeri, Bedri Gürsoy.

Yıl 1924.Fenerbahçe-Galatasaray maçında olaylar çıkar.Zamanın federasyonu Fenerbahçe’yi sorumlu tutar. Bu  haksızlığa kızan Fenerbahçe yönetimi milli futbolcularını milli takımdan çeker ve o sene(1924-25) ligi boykot eder.

 Yıl 1931. Olympiakos ile İstanbul’da oynan maçta fanatik bir subay yunanlı oyunculara saldırdı. Yunanlıların karşılık vermesi üzerine büyük olaylar çıktı. Fatura da Fenerbahçe’ye çıkartıldı. Karakola çekilen Fenerbahçeli oyuncular 1. Ordu Komutanlığı’nda günlerce ifade vermek zorunda kaldı.

 Yıl 1932.dönemin federasyonu takımların harcırahlarında kesintiye gitti. Buna tüm takımlar itiraz etti. Yapılan toplantıda liglerin boykot edilmesi kararı çıktı.Lig başladığında tüm takımlar sözlerinden caydı sadece Fenerbahçe ligi boykot etti.lig başlamasından 7 hafta sonra da Beşiktaş çekildi.

 Yıl 1941-42 sezonu; Alman diktatör Hitler'in propaganda takımı Admira özel maç için Türkiye'ye geldi.Fenerbahçe ile maç yapmak istediler. Admira güçlü Hitleri temsil ediyor öyle ya da böyle hep galip geliyordu. Papazın çayırı’ında maça çıkıldı. Fenerbahçe karşılaşmayı 2-0 kazandı.

27 Mayıs askeri darbesi ile birlikte, futbol da da pozisyonlar alınır. Galatasaray ve Beşiktaş, yeni düzene uyum sağlarken  Fenerbahçe yassıada’da yargılanan DP’li Başkanı Medeni Berk’e yüz çevirmez.  Yassıada’ya gönderilen başkanına futbolcuların imzaladığı bir poster göndererek destek olur. Askerler, Fener’e haddini bildirmek için bir fırsat kollar ve o fırsat da Fenerbahçe Gençlerbirliği maçında yakalanır. Olaylardan ötürü Fenerbahçeli yöneticiler Fikret Arıcan, Faruk Ilgaz ve Rüştü Dağlaroğlu Harbiye’ye çağrılıp gözaltına alınır. Kurmay Albay Emin Alptekin, “Suçlular cuma gününe kadar mutlaka cezalandırılacaktır. Aksi halde bütün spor faaliyetlerini 11 Mart’tan itibaren yasaklayacağımızı gibi sizi ve kulübünüzü de cezalandıracağız.” Der. Ancak bu gerçekleşemez ama askerlerin baskıları sonucunda Medeni Berk’in yerine Hasan Kamil Sporel’i başkan seçilir. Ama fenerbahçeliler yine itaatsizliğini gösterir ikinci başkanlığa  Yassıada’da gözaltında bulunan Fahri Atabey’i seçerler.
Yıl 1974 .Fenerbahçe şampiyon olur. Zamanın Başbakanı Bülent Ecevit şampiyon takımı ve yöneticileri kabul eder. Kabul sırasında Ecevit şampiyon futbolcuların CHP’ye üye olmasını teklif eder. Bu teklif Fenerbahçe tarafından nazik bir şekilde reddedilir.

 12 Eylül darbesi zamanında İstanbul sıkıyönetim komutanı Fenerbahçe tesislerinin kamuya ait arazide olduğunu öne sürerek yıkacağını söyler. Fenerbahçe buna karşı çıkar ve O araziye atatürk büstü koyarak gel de yık der. Araya girenler olur ve sıkıyönetim komutanı amacına ulaşamaz.

 Yıl 2011.3 temmuz darbesi.10 temmuzda itaatsizlik tarihi yeniden yazılmak üzere köroğlu’na selam çakar gibi topuk yaylasına çıkıldı.Şimdi itaatsizlik tarihi yeniden yazıldı/yazılıyor.
Ferman zalimlerinse itaatsizlik fenerbahçe’nin.....  

2 yorum:

  1. mükemmel , işte FB yi sadece bir siyasi görüş üzerinden hareket ediyor diyenler iyi okumalı , FB ye marjinal diyenler iyi okumalı ,FB haksızlığa karşı durmuş hep , siyasi görüş önemsiz çünkü FB lilik üst kimliklerden biridir .

    YanıtlaSil
  2. Başkomutanımız Ayetullah Bey'e,
    İşgalci Harrington'a ve kumpanyasına, ve içerdeki işbirlikçilerine haddini bildiren kahraman atalarımıza,
    Bu güzeller güzeli camia için elini taşın altına koyan, gözbebeğimiz Fenerbahçemize hizmet eden kim varsa,
    Hepsini saygı, minnet ve şükranla anıyorum.
    Bu ülkede herkes herşeyi çabuk unutuyor.
    Ama biz FENERBAHÇELİLER öyle değiliz.
    Biz takımımızın 10 sen önceki maçta attığı korneri bile hatırlarız.
    Bize bu zulümü, bu vahşeti, bu vandalizmi, bu linç ve yok etme kampanyasını tertip edenleri mi unutacakmışız?
    ASLA ve ASLA unutmayacağız.
    Her birinizden hesap soracağız.
    Fenerbahçe bizim kalbimizin en derin yerindedir, göz bebeğimizdir, güzeller güzeli sevgilimizdir.
    Sevgilimize tecavüz etmeye kalktınız.
    Buna izin vermedik.
    Hesabını da soracağız, elbet.
    Hepinizden, her birinizden.
    Yaşasın FENERBAHÇE HALK CUMHURİYETİ!

    YanıtlaSil